Friday, May 11, 2012

Ai di Beijing-Day 2 (20/3/2012)

Bangun pagi. bersiap2 nak memulakan jalan2 cari pasal. disebabkan semalam kesejukan sebab tak pakai proper attire, hari ini lebih bersedia. Turun bawah,makan sarapan (sarapan disediakan oleh pihak hotel). Me and roomie turun agak lambat. tak kesah,asalkan sempat makan. time turun,byk dah makanan yang habis, plus org pun dh xberapa ramai. Komen tentang makanan: hmm...tak sedap,ok!huhu. tapi gagahkan diri gak makan sbb takut lapar. tgh syok2 makan, lalu la 2 org manusia yg agak dikenali. Eh, Sarjan Misai la. dgn Koperal Lingam. diorg dtg bercuti ke?eceh! nak pi tegur n bergmbr,segan lak. last2 ckp dlm hati,xpe, esok lusa bole jumpa lagi.eceh!haha. then excited la beritahu member2 yang makan awal drpd kitorg. trus keluar cerita yang Yusof Haslam pun menginap kat situ.what??dok sehotel dgn retis?aww..bangga u.hahahaha. excited lak jumpa retis kat luar negara uolss..rasanya kalo kat KL,xheran kot.kikiki.then,sume org pakat naik bilik blk amik baju la,hape la.aku lepak kat lobi smbil borak2 dgn mmbr sorg. tetiba ada sorg mamat tinggi-hensem-gile-mcm-orgputih lalu, pakai topi tinggi mcm org rusia tu.aku pun pandang sekilas,pastu bisik kat mmbr, pehh..kalo dpt topi tu mesti best gile. then ada mmbr cakap, yusof haslam tgh sarapan. aku pun, "eh,mamat td tu yusof haslam ke?".serius,aku pandang sekilas je masa dia lalu,dia pun pndg blk, tp aku mmg xperasan. bila dia masuk balik,mmg kompemla pacik tu.hahaha. apa lagi,gigih interbiu dia sambil ajak bergmbr. tak senonoh ok! pastu nmpk jugak memey, norman hakim n salina saibi. bole x kitorg buat bodo je dgn diorg?hahaha. kejam,ok. bkn kejam,tp tgk diorg mcm dh lbt je,mlsla nk kaco kan..*tgn ke dada,mata ke atas*

gmbr bukti.haha (gambar ihsan hasle halim)

Ok,jom sambung cerita jalan2. jangan lari topik ye,cik Suhana ooii!haha. First destination: Jade factory. ni adalah kedai kerajaan. mmg wajib pergi kalau ikut trip yg ada guide. kat sini diorg dok bercerita camne jed dihasilkan,jenis2 batu jed,etc. aku bkn pay attention sangat pun dia membebel apa. kejam x?haha. macam biasa, lepas penerangan, depa suruh la tgk kedai jed.sila la beli ye kawan2. aku xmmpu.kikikiki. tapi last2 beli jugakla something: roller muka n mata yg diperbuat drpd jed. diorg ckp,kalo beli kat kedai goverment,terjamin sikit keasliannya. aku hrp pun camtu. beli satu utk hosmet tersayang yg xjoin,dan satu lg utk aku. harganya,kalo xsilap aku, 70yuan satu (RM35). 
hahaha.muka cam hape.time ni depa bg try gelang jed.tp aku xmampu beli rega ratus2 ni.huhuhu. (gmbr ihsan hasle halim)

bapak beso jed ni.gigih kan diorang engrave.huhuhu. kalo xsilap aku, kobis ni maksudnya "rich"


Next station, Burning Cream Centre. again,kedai government. terpaksa la tgk diorg demo pegang besi panas segala. ok, mmg aku kagum tgk lps diorg sapu krim tu,tgn yg melecur xde kesan. tapi harganya mak aih,agak mahal la. so,kitorg keluar tanpa beli apa2.

tempat testing burning cream.snap sblm tukang bg demo masuk.hihi

then, gi terjah lak another kedai barang kemas. aku lupa la kedai apa. kalo xsilap,kedai gelang batu gakla. kristal kot. haha. siap buat demo kristal tak calar segala. ok,mmg aku berkenan sbb diorg dok gerudi spek yg pakai cermin kristal. mcm biasa, lps tgk demo,kena tgk brg2 yg dijual. serius aku berkenan dgn spek diorg, agak murahla berbanding kalo beli yg kat Malaysia. cermin xpecah lagik. tapi sayang, power aku xdak. hanya ada power 500 ke bwh.aku rasa kalo ada power aku tu,harus aku sambar satu.hihihihihi

dia gerudi cermin mata.pehh!! (gmbr ihsan hasle halim)

Lepas dh sudah membeli belah dan tgk demo, makan time! gi lunch dulu, sblm nk panjat great wall. kira early lunch la. ok,serius lunch dia sedap.haha.mmg mkn bykla.

Next station: tempat yg ditunggu2..Great Wall of China!mmg the main reason kami ke Beijing ni.nk panjat salah satu drpd 7 wonders of the world. tercapai gak cita2!risau gak pancit tgh jalan,almaklum, mmg xeksersais sblm fly ke beijing. mls cerita byk.lyn gmbr jelah.hehehehe
masih ada sisa salji..nice!

tgkla kadar kecuramannya.gayat seh!huhuhuhu






lepas great wall, kita pi kedai teh. disebabkan adik yg tunjuk cara minum teh tu comey n pandai cakap serta pandai buat lawak, so kitorg semua beli la.hahaha. pandai kedai tu hire pekerja.

mak suka gambar ni.muahahaha


then,gi dinner lak. pas dinner,gi terjah Hard Rock Cafe. idakle beli souvenir HRC pun.just bergmbr depan tu je.hahaha.pastu,berambus blk hotel.ngeee



3 komen-komenan:

miloais milo said...

entry uols buat iols gelak mengekek-ngekek hoccay..
ayat tak bleh balh betul!

beb - iols tengok gambo usop selam tu... adehhhh...
dah rupa org russia e plak
*larikkkkkkkkkkkkkk*

sue-ana said...

motip gelak?part mana yg lawaks tu?haha.

Sumpah iols pun ingt dia org rusia aritu,tu yg pestaim nmpk tu buat bodo je.haha.tp heols ensem, kan? Tunggu entry hari ke3 lak.ada gmbr retis lain.haha

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

:: pengikut2 setia ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...