Thursday, March 19, 2009

Kasihan ayam tu...


Ayam penyet??memula dgr tu,dok pk..apsal la namanya begitu..rupa2nya.....

Ayam Penyet is a traditional Indonesian cuisine which originates from Surabaya. It is a popular chicken dish where the kampong chicken is specially marinated with various spices and herbs from certain plants. The meat is then smashed with a wooden headed hammer (kasihan ayam tu.uhuks.) and deep fried until golden light brown. One of the unique feature in preparing this funny name dish is the art of frying where it is crispy from outside and juicy inside. The other dishes served here are traditional Indonesian food which are also popular in Singapore and Indonesia. Our signature dish, Ayam Penyet-AP is served as a set. You get a quarter crispy kampong chicken, a piece each of fried beancurd and tempe, some boiled kangkong, fresh cabbage, blazing hot sambal belachan and bits of crunchy golden brown fried fritter topping on the chicken.
di kopipes daripada: http://www.ayampenyet-ap.com/

Oho..kira mmg betulla, penyet tu sama maksud macam penyek, in Bahasa Melayu. Kesian daging ayam tu kena hempuk sebelum digoreng. eheh. Bulan lepas, masa lepak2 tgk wayang di The Curve sama Seri dan Zubay, rase cam nk singgah Waroeng Penyet. Dh lama nk mkn di situ, tp selalu full. Aritu pun agak ramai,tp smpt gak menyelit. eheh.

Aku oder chicken wing (xingt nama betulnya yg tertulis dalam menu tuh), sbb tgk ayam penyet tu agak besar saiznya. Tapi rupa2nya, chicken wing pun,dapat 3 ketul untuk hanya rm6.90..puas ati..puas ati..nasik abis, bleh "jambal" je..no hal. tp tempe dia mmg sedap. lain sket rasa drpd tempe yg slalu aku makan. mungkin bumbunya yg buat ia rasa lebih sedap. Sambal dia sedap, tp agak pedas. Che Seri siap mintak tmbh sambal lg. xsenonoh.haha
dh tinggal seketul, pasal aku dh melantak lg 2 ketul.hehe

Makanan aku lak, disulamkan dengan minuman yg diberi nama "happy soda", atau dlm bahasa tansletnya, soda gembira.. xpaham gak kenapa diberi nama begitu. mungkin lepas minum, boleh gembira kot.ha ha. nasib baik sedap. hasil gabungan air stoberi berkarbonat dan susu (pekat kot), juga ais ketul yg byk.pergh!!mmg gembira lepas minum air tu.haha

sangat gembira lps minum air ni. haha

Adeh,ckp psl mkanan trus aku jadi lapo. nak balik makang nasik, yg bakal di beli di gerai akak di tepi jln itu. eheh.chiaoww!!!


7 komen-komenan:

masviona said...

kat bangi pun ada gak warung ayam penyet nih tp blom berkesempatan nak cuba...tp mmg femes kan...syedap tak sue?

sue-ana said...

syedap sgt, kak mas.. ayam dia mcm ayam goreng yg mak saya selalu goreng kat rmh..try la,baru tau syedap ke idak..hahaha

@t00neY r00neY® said...

nnt aku terai la..
aku jawa..
nnt aku konfemkan kepnyetannye

aku said...

ayam penyek ni glamor kat Indon

sue-ana said...

cik @tun,
sila2..haha
aku pun jawa. tapi serius.aku xpenah memenyetkan ayam. tp bila mkn ayam dia,mmg rasa cam ayam goreng yg mak aku slalu buat. sama bumbu kot.ho ho

encik aku,
ye,tau..mmg ini makanan indonesia pun.eheh.blm berpeluang ke indinesia,so kita mkn di mesia jelah ye.hihi

elseri said...

rabu lepas seri g lagik. yang tak bestnya, skang ni dah jadik self service. sendiri tick nak kat kertas menu then gi kaunter bayar. gila lama tunggu! MrHubby sangat tidak puas hati. naseb baik sedap, boleh la jadik pengubat marah.. rasa kena ceret beret melantak sambal :D

sue-ana said...

eh,bkn aritu mmg self service ke, che seri?
encik hubby pes taim gi makan di situ ke?ckp dgn dia, assobru minal imannnn....heheheheh

:: pengikut2 setia ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...